Predstavnika Evropske komisije na ogledu projekta nadgradnje Regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO)

03. 06. 2010

Delegacija generalnega direktorata za regionalno politiko pri Evropski komisiji na čelu z Nicholasom Martynom - direktorjem Direktorata F, si je ogledala napredek pri izvajanju projekta nadgradnje Regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO). Približno 144 milijonov evrov vreden projekt, ki ga v višini 77,5 milijona evrov sofinancira Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada, je doslej največji kohezijski projekt Slovenije s področja okolja.

Nicholas Martyn je kot direktor direktorata F na generalnem direktoratu za regionalno politiko pri Evropski komisiji pristojen za šest držav, med katerimi je tudi Slovenija. Po njegovem mnenju je RCERO eden pomembnejših projektov, sofinanciranih s strani Evropske unije, zato je želel videti, kaj se v okviru projekta že izvaja in kako napreduje zastavljeni načrt. »Gre za izredno pomemben projekt z dolgoročnimi koristmi za celo Slovenijo in vesel sem, da sem pred zasedanjem nadzornega odbora Evropskega sklada za regionalni razvoj (ERDF) dobil priložnost za obisk RCERO,« je povedal Martyn.

Nadgradnja RCERO obsega izgradnjo novega odlagalnega polja za odlaganje nenevarnih odpadkov (3. faza IV. in V. odlagalnega polja), čistilne naprave za izcedne vode in objektov za predelavo odpadkov. Čistilna naprava in odlagalno polje sta že zgrajena, za tretji del, torej izgradnjo objektov za predelavo odpadkov, pa je v teku izbira izvajalca. Pogodba z izbranim izvajalcem bo podpisana v septembru 2011, sama gradnja pa se bo začela po pridobitvi projektov in gradbenega dovoljenja v 2012. Objekti RCERO bodo omogočali predelavo odpadkov, kar pomeni, da se bo skoraj 80 odstotkov zbranih mešanih odpadkov obdelalo v obratu za predelavo odpadkov, hkrati pa omogočali pridobivanje bioplina, ki ga bomo uporabili za proizvodnjo električne energije. »To je eden izmed razlogov, zakaj je projekt nadgradnje RCERO Ljubljana sploh nastal, seveda pa sta bila pomembna dejavnika predvsem pomanjkanje prostora za odlaganje odpadkov in sprejetje evropske zakonodaje. Seveda pa je naša vizija, da postanemo najboljši oziroma se na področju ravnanja z odpadki primerjamo z najboljšimi na svetu, hkrati pa želimo, da Ljubljana postane eno najlepših mest na svetu,« je v predstavitvi projekta izpostavil Janko Kramžar, direktor javnega podjetja Snaga.

S pomočjo novozgrajenih objektov v okviru RCERO bo področje ravnanja z odpadki urejeno za 17 občin osrednjeslovenske regije, v katerih živi približno 414.000 prebivalcev. Poleg Mestne občine Ljubljana so vključene še občine Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Kamnik, Komenda, Medvode, Škofljica, Velike Lašče, Vodice, Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče.

Celoten projekt, za katerega je Evropska komisija odločbo izdala aprila 2009, po pooblastilu Mestne občine Ljubljana (MOL) in preostalih občin vodi javno podjetje Snaga.

Nazaj