Projekt RCERO Ljubljana bogatejši še za eno občino

25. 10. 2012

Občina Šmartno pri Litiji, 25. oktober 2012 – Občina Šmartno pri Litiji je včeraj, 24. oktobra 2012, podpisala pogodbo o pristopu k skupnemu ravnanju z odpadki v Regijskem centru za ravnanje z odpadki Ljubljana – RCERO Ljubljana. Projekt nadgradnje RCERO Ljubljana je v Sloveniji najobsežnejši projekt na področju problematike ravnanja z odpadki in je s 65,88 odstotki sredstev sofinanciran iz Kohezijskega sklada. Nosilni investitor je Mestna občina Ljubljana, v projekt pa je zdaj z novo občino pristopnico vključno z MOL vključenih že 29 občin širše osrednjeslovenske regije. Na slavnostnem dogodku so sodelovali Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, Milan Izlakar, župan občine Šmartno pri Litiji, in Janko Kramžar, direktor Snage d. o. o.

»Projekt RCERO je največji okoljski projekt in druga največja investicija v Sloveniji sploh. Najprej sem bil proti, da je center zbiranja odpadkov tako blizu centra Ljubljane in da je vključenih toliko občin, danes pa lahko rečem, da je RCERO Ljubljana odprt še za nove občine pristopnice. Imamo jasno začrtane kriterije, in sicer se ne pogajamo, občin ne silimo, če pa je sklep ustanoviteljev soglasno sprejet, se občino sprejme,« je uvodoma poudaril župan MOL Zoran Janković. V nadaljevanju je pojasnil, da sta dva dela projekta, čistilna naprava za izcedne vode in odlagalno polje, že zgrajena. Za tretji, najzahtevnejši del, torej izgradnjo objektov za predelavo odpadkov, pa je MOL konec septembra podpisala pogodbo z avstrijskim Strabagom v višini 112 milijonov evrov. Ta pa je že pričel z gradbenimi deli, in sicer so pričeli z zemeljskimi in pripravljalnimi deli za gradnjo RCERA, ki jih bo zanje izvajal slovenski Strabag.

»Vesel sem, da je prišlo do podpisa pogodbe, in lahko rečem, da na mizi nisem imel še tako korektne pogodbe. Od danes dalje bo problem komunalnih odpadkov za našo občino rešen za nadaljnjih 40 let,« pa je ob podpisu pogodbe povedal Milan Izlakar, župan Šmartnega pri Litiji. Šmarčani bodo pričeli odlagati odpadke na ljubljansko Barje predvidoma leta 2015, torej takrat, ko bodo tam zgrajeni objekti za predelavo odpadkov. Občina pa finančno ne bo obremenjena, saj bo za obdelavo in odlaganje odpadkov plačevala le pet odstotkov več, kakor sedem lastnic ljubljanskega Holdinga: Ljubljana, Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Medvode in Škofljica. Za novo občino pristopnico pa je vesel tudi direktor Snage Janko Kramžar: »Dolgo časa sem že na tem projektu. Najbolj pomembno pa je, da gre za projekt, kjer so odnosi med vsemi vključenimi zelo dobri.«

V projekt je sedaj poleg Mestne občine Ljubljana vključenih že 28 občin (Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Medvode, Škofljica, Velike Lašče, Domžale, Kamnik, Komenda, Trzin, Lukovica, Moravče, Vodice, Mengeš, Grosuplje, Ivančna gorica, Dobrepolje, Ribnica, Loški Potok, Sodražica, Cerklje na Gorenjskem, Bloke, Žiri, Gorenja vas-Poljane, Koper in Šmartno pri Litiji). Celoten projekt, za katerega je Evropska komisija odločbo izdala aprila 2009, pa po pooblastilu Mestne občine Ljubljana (MOL) ter preostalih občin vodi in izvaja javno podjetje Snaga.

Nazaj