Veliko zanimanje za obisk in ogled Rcera Ljubljana

30. 09. 2016

Projekt je edinstven v Sloveniji in zgled Evropi

Odkar je ljubljanski Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana) lani novembra dobil dovoljenje za obratovanje, komunalni odpadki iz črnih in biološki odpadki iz rjavih zabojnikov, romajo v to tovarno za predelavo odpadkov. RCERO Ljubljana je največji tovrstni center v Sloveniji, ki se ponaša z najmodernejšo okoljsko tehnologijo. Vse procese v regijskem centru namreč nadzorujemo v kontrolnem stolpu, od koder na zaslonih spremljamo dogajanje v centru in računalniško usmerjamo procese. Tehnološko izpopolnjene naprave in objekti so sposobni sprejemati in predelati do 171 tisoč ton odpadkov na leto. Iz obrata bo šlo do 30.000 ton odpadkov, ki bodo namenjeni recikliranju, do 60.000 ton goriva, ki bo prve in druge kakovosti, ter 7000 ton komposta. Poleg tega bo iz mešanih in bioloških odpadkov nastalo tudi veliko plina za proizvodnjo elektrike in toplote.

S predelavo vsako leto lahko dobimo do 30 tisoč ton surovin, namenjenih recikliranju, do 60 tisoč ton goriva in 7 tisoč ton komposta.

Z inovativno tehnologijo tako v RCERU Ljubljana poskrbimo za obdelavo odpadkov tretjine Slovenije in zagotavljamo številna zelena delovna mesta. Izjemen projekt, v katerega je trenutno vključenih 37 občin, je tudi primer dobre prakse na državnem, evropskem in v svetovnem merilu.

Tudi zato je zanimanje za ogled regijskega centra velikomed letošnjim januarjem in julijem je RCERO Ljubljana obiskalo več kot 1400 slovenskih in tujih obiskovalcev.

V okviru akcije EU projekt, moj projekt 2016 so v regijskem centru pripravili dan odprtih vrat. Med 200 obiskovalci je bilo veliko družin z otroki – ti so ustvarjali na zabavnih ustvarjalnih delavnicah in se sladkali s palačinkami, lov na zaklad pa je bolj zanimal starejše obiskovalce. Nagrada je bila namreč potovanje za dve osebi v evropsko prestolnico.

Nazaj