Na obisku v Regijskem centru za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO Ljubljana)

29. 09. 2011
Na Bavarskem dvoru se je na posebni avtobus vkrcala slikovita druščina: občani in občanke vseh starosti, petošolci z OŠ Savsko naselje in najmlajši obiskovalec, 10-mesečni deček s svojim očetom. In kaj (novega) so izvedeli in kaj vse so videli na obisku, ki ga je v sklopu predstavitve petih regijskih centrov za ravnanje z odpadki organizirala Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR)? Preberite, kaj so nam povedali šolarji, in si oglejte fotografije v naši galeriji.
 
Videli smo zanimive tovornjake, zanimiv film. Nisem vedela, da imajo tovornjake s prav posebnimi kolesi, da speštajo smeti. Povedali so nam tudi, da iz starega papirja in kartona naredijo nove časopise. Tako rešijo tudi veliko dreves. Nuša Na tablah smo videli zmajčka. Poznamo ga, videli smo ga že na tovornjakih, a smo pozabili njegovo ime.
Luka
 
Največ novega sem izvedela iz filmčkov in predstavitve. Do danes sem mislila, da pridelamo manj odpadkov. Predstavljala sem si, da jih stisnejo, kakšne zakopljejo, iz drugih naredijo kompost.
Ema
 
Izvedel sem, da odpadno vodo s smetišča zbirajo v bazenih, zraven je tudi hiška, kjer vodo očistijo in jo spremenijo v čistejšo vodo. Zberejo jo v cevi in iz cevi odteka v kanalizacijo. Doma ločujemo, steklo mečemo v zeleno, embalažo v rumeno in papir v modro kanto. Tudi v šoli ločujemo. Imamo tri koše – za papir, embalažo in ostale odpadke. Koše imamo v učilnici in na hodniku.
Mark
 
Mislim, da je pri čistilnih napravah zelo posebno to, da gre notri umazana voda, ven pa, kakor bi bila čarovnija, pride čista. Doma odpadke ločujemo – papir zbiramo v posebni škatli, za bio odpadke imamo vrečko v škatli, za ostale odpadke imamo navaden koš, za embalažo pa veliko vedro. Odpadke na ekološki otok odnese včasih mami, včasih oči, včasih jaz. Malo se menjamo.
Meta
Nazaj